Praleisti
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Šunų maistas, arba kodėl mano šuo nevalgo

Šunų maistas, arba kodėl mano šuo nevalgo

Sausas šunų maistas yra vienas iš populiariausių ir dažniausiai naudojamų šunų maitinimo būdų. Tai yra paruoštas maisto produktas, kurį sudaro šunims būtinos maisto medžiagos, tokios kaip baltymai, angliavandeniai, riebalai, vitaminai ir mineralai. Pagrindiniai sauso maisto šunims ingredientai paprastai yra mėsa arba žuvis, kurie yra puikus baltymų, riebalų ir aminorūgščių šaltinis.

 

Viena iš priežasčių, kodėl sausas šunų maistas yra geras pasirinkimas, yra jo patogumas. Sausas maistas lengvai saugomas, ilgiau išlieka šviežias ir nereikalauja specialių sąlygų laikymui. Jis yra patogus naudoti, mažina galimą maisto švaistymą, puikus pasirinkimas keliaujant su augintiniu ar paliekant jo priežiūrą kitiems.

 

Sausas šunų maistas turi ir kitų privalumų. Jis dažnai yra labiau suderintas ir subalansuotas nei namuose ruošiamas maistas. Jis paprastai pasižymi aukštu baltymų kiekiu, kuris yra būtinas šuns raumenų sveikatai ir teisingam organizmo funkcionavimui. Taip pat sausas maistas dažnai yra praturtintas vitaminų, mineralų ir kitų svarbių mitybos medžiagų, kurios padeda palaikyti šuns sveikatą ir gerovę.

 

Konservai šunims pasižymi didele skonio įvairove, daugelis prekių ženklų siūlo įvairių skonių ir rūšių konservus, kurie gali patenkinti skirtingų šunų pomėgius ir reikalavimus. Tai suteikia šeimininkams galimybę pasirinkti jų augintiniui labiausiai tinkamą maitinimą.

 

Be to, konservai gali būti naudingi tam tikromis situacijomis arba šunims su specialiais poreikiais. Pavyzdžiui, šunims, kurie turi sunkumų rydami sausą maistą arba kurie reikalauja papildomos priežiūros dėl sveikatos ar amžiaus. Jie gali būti naudojami kaip pagrindinis arba papildomas šuns maitinimo šaltinis, priklausomai nuo individualių poreikių.

 

Svarbu atkreipti dėmesį, kad konservų galiojimo laikas trumpesnis nei sauso maisto, ypač atidarius pakuotę. Jie taip pat turi būti tinkamai laikomi ir sunaudojami per rekomenduojamą laikotarpį, kad būtų išlaikyta maisto kokybė ir saugumas.

 

Ankstesniame straipsnyje aptarėme, kaip išsirinkti maistą, tinkantį Jūsų augintiniui, o šiame straipsnyje aptarsime kitas svarbias temas, susijusias su šunų maitinimu.

 

Šunų maistas: kaip maitinti augintinius per karščius?

 

Karštuoju metų laiku svarbu pasirūpinti ne tik, kad šuo valgytų, bet ir gertų pakankamai vandens. Užklupus karščiams ne tik mes prarandame norą daug valgyti, mums norisi kažko gaivaus ir lengvo. Taip jaustis gali ir mūsų augintiniai, kai kurie jų sunkiau ištveria karštį, o jei ir šiaip nėra labai motyvuoti maistui – vasarą apetitas gali dingti visai. Tokiu atveju sausas maistas gali būti puikus pasirinkimas, jei tik pasitelksime šiek tiek vaizduotės. Jį galima užpilti vandeniu ar natūraliu sultiniu, užšaldyti, o tada duoti šuniui: tai ne tik bus įdomi veikla, kuri padės užimti šunį, bet taip ėsdamas augintinis gaus daugiau skysčių, kurių vartojimas svarbus visada, o ypač vasarą. Galima pridėti šunims naudingų vaisių, uogų ar daržovių, šiuo mišiniu užpildyti specialius žaislus, laižymo kilimėlius.

 

Visada keičiant šuns maitinimą reikėtų atsižvelgti ir į jo aktyvumo lygį, jeigu vasarą, esant karštiems orams, sumažėjo aktyvumo lygis, sutrumpėjo pasivaikščiojimų laikai, normalu, kad šuniui reikės mažiau maisto, negu tada, kai yra aktyviai sportuojama ar dirbama. Aktyvumo lygiui nepasikeitus, norėdami, kad šuo gautų savo įprastinę dienos maisto normą, galite ryte paankstinti, o vakare pavėlinti šėrimo metą.

 

Kaip žinoti, ar Jūsų šuniui trūksta skysčių? Yra keletas paprastų būdų tai patikrinti – pakėlus odos raukšlę ties ketera, ji turėtų grįžti į normalią būseną per dvi sekundes, jeigu tai užtrunka ilgiau – greičiausiai šuniukui trūksta vandens. Kiti būdai – burnos gleivinės ir šlapimo stebėjimas. Burnos gleivinė palietus turi jaustis šlapia, o ne lipni, šlapimas turi būti švelniai gelsvos spalvos.

 

Sausas šunų maistas ir kitoks maistas: ką daryti, jei augintinis jo atsisako?

 

Daugelis šunų apetitu nesiskundžia ir mielai suvalgys, kas jiems paduota, ar nepaduota, bet pasiekiama. Kiti suvalgys net ir tai, kas nėra valgoma, tačiau yra ir tokių, kurie pažiūrės į dubenėlį ir pakėlę nosį pasitrauks tolyn. Yra šunų veislių, kurios maistui yra išrankesnės nei kitos, dažniausiai tai yra pudeliai, Maltos ar garbanotieji bišonai, kavalieriaus karaliaus Karolio spanieliai. Jeigu Jūsų namuose apsigyveno vienas iš šių gražuolių – nusiteikite, maitinant juos gali prireikti išmokti keletą triukų.

 

Šunys gali prarasti apetitą dėl įvairių priežasčių, bet jei tai nėra įprastas ar dažnas reiškinys Jūsų augintiniui – visada kreipkitės į savo veterinarijos gydytoją, galbūt šuo serga, ar turi žaizdą burnos gleivinėje, gal bloga dantų būklė, dėl to šuo gali atsisakyti valgyti. Jeigu augintinis yra sveikas ir vis tiek atsisako ėsti – neskubėkite keisti maisto, galbūt užteks pakeisti maitinimo rutiną ir nevalgumo bėda išsispręs.

 

Sausas šunų maistas yra labai patogus naudoti, neturi nemalonaus kvapo, negenda, bet dėl šių priežasčių šeimininkai dažnai pripilą pilną dubenėlį maisto ryte ir palieka šuniui užkandžiauti, tada, kada jis panorės. Tai yra viena pagrindinių šunų atsisakymo ėsti priežasčių, visada pilnas dubenėlis tampa šuniui tiesiog nebeįdomus. Maistas turėtų būti pasiūlomas šuniui kelis kartus per dieną, atsižvelgiant į jo amžių ir sveikatą. Šėrimo metas gali tapti puikiu laiku žaidimams ar dresūrai, maisto porciją galite pasiimti į pasivaikščiojimus, kuriuose galėsite apdovanoti šunį už gerą elgesį, tai ne tik padės jį pamaitinti, bet ir sustiprins Jūsų tarpusavio ryšį. Namuose maistą galima paberti į uostymo kilimėlius ar susukti į rankšluostį, šis maitinimo būdas ne tik įdomus, šuo dirbdamas nosimi išeikvoja daug energijos, taigi tai puikus būdas iškrauti šunį, jei į lauką eiti nesinori.

 

Galbūt jūsų šuniukas yra labai mažas, arba labai senas? Tokiu atveju reikėtų atkreipti dėmesį į maisto granulių dydį, gal jos tiesiog per didelės ar per kietos Jūsų augintiniui. Perkant šunų maistą internetu galite pastebėti labai didelį pašarų pasirinkimą, galbūt vertėtų išbandyti konservus šunims, ar pusiau drėgną maistą. Advance šunų maistas siūlo įvairius sausus pašarus, konservus, veterinarines dietas šunims ir katėms.

 

 

 

Nepamirškime, kad kiekvienas šuo yra individualus savo elgesiu, išvaizda ir įpročiais. Mes, mylėdami savo augintinius, dažnai meilę parodome didesnėmis maisto porcijomis, papildomais skanėstais ar kokiu gabalėliu dešrytės nuo savo stalo. Daugeliu atveju šunys gali turėti viršsvorį, o šeimininkui vis vien atrodys, kad šuniukas valgo ar sveria per mažai. Šunims, kaip ir daugeliui gyvūnų, viršsvoris sveikatos neprideda ir netgi gali tapti ligų priežastimi. Sąnarių, širdies ligos, pasunkėjęs kvėpavimas, sunkesnis ir ilgesnis atsigavimas po narkozės – tik dalis pavojų, kuriuos gali sukelti nutukimas.

 

Jei abejojate, ar Jūsų augintinis yra tinkamo svorio – geriausia kreiptis į veterinarijos gydytoją, kuris, apžiūrėjęs šunį, pasakys Jums, ar reikia keisti augintinio mitybos planą ir padės Jums pasirinkti labiausiai augintiniui tinkantį pašarą.

 

Ankstesnis straipsnis Ne tik tinkamas maistas šunims ir katėms: ką dar svarbu žinoti priimant į namus naują šeimos narį?
Kitas straipsnis Efektyvios priemonės nuo erkių šunims: kaip apsaugoti savo augintinį?