Praleisti
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Ne tik tinkamas maistas šunims ir katėms: ką dar svarbu žinoti priimant į namus naują šeimos narį?

Ne tik tinkamas maistas šunims ir katėms: ką dar svarbu žinoti priimant į namus naują šeimos narį?

Ilgai svajojote ir pagaliau nusprendėte priimti naują augintinį į savo namus? Puiku! Neabejojame, kad domėjotės ilgai ir savo sprendimu esate užtikrinti, nes šuniukas ar kačiukas džiugins Jus 10–15 metų, tad turite būti pasiruošę juo rūpintis. Sukaupti pirmą žinių bagažą ir apgalvoti veiksmus ir lūkesčius gali padėti veisėjas, iš kurio įsigysite augintinį, ar prieglaudos darbuotojai, kurie jau pažįsta Jūsų išsirinktą gyvūną, taip pat knygos, interneto šaltiniai ar kiti bendraminčiai augintojai. Taip pat vertėtų išsirinkti vieną svarbiausių patarėjų sveikatos ir kitais klausimais – veterinarijos gydytoją, kuris padės ne tik atlikti profilaktiką, tačiau gydys Jūsų gyvūną bei konsultuos įvairiais mitybos bei priežiūros klausimais.

 

Namų paruošimas

Saugi aplinka Jūsų būsimam šeimos nariui yra labai svarbu. Priklausomai nuo to, kur gyvūnas miegos, valgys ir žais, turite apgalvoti jo erdvę iš anksto ir pasiruošti. Kai žinosite, ar gyvūnas turės kraitelį ir kuo jį papildyti, įrenkite miego zoną, pasirūpinkite guoliu, indais, žaislais, o, jei reikia, ir vedžiojimo ar transportavimo įranga, drabužiais. Taip pat vieni svarbiausių klausimų – žinoti, koks maistas šunims yra tinkamas gyvūnui , kokie yra tinkami skanėstai ir, jei reikia, papildai.

 

Maistas šunims ir katėms

Tinkama mityba naujam augintiniui priklauso nuo jo rūšies, amžiaus, dydžio, aktyvumo ir sveikatos būklės. Čia pateiksime bendras gaires, tačiau svarbu konsultuotis su veterinarijos gydytoju arba gyvūnų mitybos specialistu, kad galėtumėte gauti individualius patarimus atsižvelgiant į konkretaus augintinio poreikius. Taip pat, renkantis bet kokį maitinimo būdą, svarbu, kad racionas būtų subalansuotas, o, renkantis sausą maistą šunims ar katėms – atsižvelgti į jo klasę. Didžiausią sauso šunų ir kačių maisto pasirinkimą rasite pirkdami internetu: Advance šunų maistas, Opti Life, Chicopee – tik keletas iš populiariausių pašarų Jūsų augintiniui.

Jaunikliai – tai pati jauniausia, iki 6 mėn. amžiaus, bei pati jautriausia gyvūnų grupė. Jų mitybos poreikiai yra ypač svarbūs, nes šiuo metu būna didžiausias augimo tempas, kaulų ir raumenų sistemų formavimasis. Taip pat jauniklių imunitetas yra labiausiai pažeidžiamas. Tad, ruošdamiesi į savo šeimą priimti tokio amžiaus draugą, turite žinoti jo esamus mitybos įpročius bei tai, kaip pasirinkti tinkamą maistą. Svarbu rinktis šiai amžiaus grupei skirtą, aukščiausios kokybės maistą. Populiariausias sprendimas rinktis sausą maistą arba konservuotą (dažniausiai kaip papildomą). Pasirinkę maistą pagal jo sudėtį, taip pat atkreipkite dėmesį į granules – dažnai gamintojas jas pritaiko pagal gyvūno dydį.

Suaugę gyvūnai – tai dažniausiai laikoma amžiaus grupė nuo 1 iki 8 metų amžiaus. Renkantis maistą suaugusiam gyvūnui, svarbu atsižvelgti į augintinio individualius poreikius. Jeigu gyvūnas sveikas, tai pagrindinis aspektas yra jo aktyvumas. Dažniausias pasirinkimas tiek šunims, tiek katėms yra sausas šunų maistas ir sausas kačių maistas. Renkantis gyvūno poreikius atitinkantį maistą, galima lengviau ir greičiau apskaičiuoti, kokia maisto porcija yra rekomenduojama, kaip ją galima keisti pagal aktyvumą, taip pat žinosite, kokio kaloringumo, riebumo ir kiek turi baltymų ir angliavandenių Jūsų augintinio maistas.

Vyresni gyvūnai – vyresnių gyvūnų amžiaus grupei priskiriami nuo 8 metų amžiaus. Ši amžiaus grupė taip pat labai jautri ir gali turėti individualių poreikių. Kadangi dažniausiai jau yra žinomi gyvūno poreikiai ir tai, kokį maistą jis valgo, svarbu įvertinti su amžiumi mažėjantį gyvūno aktyvumą, taip pat, jei atsiranda, ir gretutines ligas. Mažėjant gyvūno aktyvumui, reikia įvertinti maisto kaloringumą ir porcijos dydį. Renkantis sausą maistą, galima pasirinkti mažiau kaloringą ar liesesnį. Taip pat, jei yra dantų ar dantenų ligos, galima atsižvelgti į granulės dydį bei minkštumą. Turintiems šių problemų, galima sausą maistą mirkyti, rinktis drėgnesnes granules ar maitinti šlapiu maistu – konservais.

Specialių poreikių gyvūnams – kai kurie augintiniai, nepriklausomai nuo jų amžiaus, gali turėti specialių poreikių dėl alergijų, virškinamojo trakto jautrumo ar kitų organų veiklos sutrikimų. Tokiais atvejais gali prireikti specialaus maisto, pvz.: riboti baltymo šaltinius ir rinktis vieno baltymo sausą maistą arba konservus, taip pat įvairių priedų turintį maistą (papildoma ląsteliena, antioksidantai, papildai sąnarių būklei gerinti), ar skirti valdyti specifinius sveikatos sutrikimus. Šiuo atveju svarbu konsultuotis su veterinarijos gydytoju, kuris gali paskirti tinkamą mitybą atsižvelgiant į augintinio būklę.

Vanduo – nepriklausomai nuo augintinio rūšies, svarbu užtikrinti, kad jis visada turėtų prieigą prie švaraus ir šviežio vandens. Vanduo turi būti pakeičiamas reguliariai.

Taip pat, susidėliojus svarbiausius maitinimo aspektus, svarbu žinoti ir sąrašą produktų, kurie yra pavojingi Jūsų gyvūnui. O, įrengiant aplinką, atsižvelgti ir į gėles bei augalus, nes nemažai namuose turimų dekoratyvinių augalų gali būti pavojingi gyvūnams juos suvalgius – ypač tai aktualu kačių bei aktyvių šunų šeimininkams.

Maitinimo dažnumas priklauso nuo augintinio rūšies, amžiaus, dydžio ir maisto tipo. Čia yra keletas bendrų gairių, tačiau svarbu prisiminti, kad kiekvienas augintinis gali turėti savo individualius poreikius. Konsultacija su veterinarijos gydytoju arba gyvūnų mitybos specialistu padės nustatyti optimalų maitinimo režimą Jūsų augintiniui.

Kaip dažnai maitinti?

Jaunikliams – jauniems gyvūnams reikia dažnesnio maitinimo dėl jų greito augimo ir greitesnės medžiagų apykaitos. Katinėliai ir šuniukai paprastai turi būti maitinami maždaug 3–4 kartus per dieną, priklausomai nuo jų amžiaus ir dydžio, augant maitinimai retėja.

Suaugusiems gyvūnams – dauguma suaugusių augintinių yra maitinami 1–2 kartus per dieną. Tačiau tai taip pat gali skirtis priklausomai nuo augintinio rūšies ir dydžio. Pavyzdžiui, mažesniems šunims gali būti naudinga gauti dvi mažesnes porcijas per dieną, o didesniems šunims pakanka vieno valgymo per dieną. Katėms dažnai pakanka vieno valgymo per dieną. Tačiau tai taip pat gali priklausyti nuo individualių kiekvienos katės poreikių ir mitybos įpročių.

 

Specialių poreikių gyvūnams – kai kurie augintiniai, turintys specialių poreikių ar sveikatos problemų, gali reikalauti dažnesnio arba specifinio maitinimo režimo. Tai gali būti susiję su tam tikru ligos valdymu arba gydymu. Šiuo atveju būtina konsultacija su veterinaru, kad būtų nustatytas tinkamas maitinimo režimas.

Išsamus maitinimo planas ir dažnumas gali skirtis priklausomai nuo daugelio veiksnių, todėl rekomenduojama pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, kuris galės pasiūlyti individualizuotą patarimą atsižvelgiant į Jūsų augintinio poreikius.


Maudymas ir kailio priežiūra

Pasirūpinti augintinio higiena yra labai svarbu jo sveikatai ir gerovei. Kiekvienas augintinis gali turėti savo specifinius poreikius, tačiau čia pateikiame keletą bendrų taisyklių, susijusių su maudymu ir šukavimu, kurias naudinga žinoti .

 

Maudymas

Naudokite šiltą vandenį ir švelnų šampūną, skirtą gyvūnams. Būkite atsargūs, kad šampūno nepatektų į akis ar ausis. Priklausomai nuo augintinio rūšies ir plaukų tipo, plovimas gali būti reikalingas nuo karto per mėnesį iki kelių kartus per metus. Maudynių dažnumas taip pat gali priklausyti nuo laisvalaikio žaidimų, aplinkos, kurioje augintinis gyvena, ar net pasiruošimo parodoms. Po maudymo būkite tikri, kad gerai nuplovėte visą šampūną, galiausiai tinkamai išdžiovinkite augintinį, kad išvengtumėte odos sudirginimų ar peršalimo.

Šukavimas

Pasirinkite tinkamą šukavimo priemonę priklausomai nuo augintinio plauko tipo. Tai gali būti šepetys, šukos arba šukavimo pirštinė. Šukavimas padeda augintinio plaukus išlaikyti sveikus, švarius ir išvengti sąvėlų. Šukavimo dažnumas priklauso nuo augintinio plaukų tipo. Kuo ilgesni ir šiurkštesni plaukai, tuo dažniau reikės šukuoti. Būkite atsargūs ir švelnūs šukuojant, kad nepažeistumėte odos ar nesukeltumėte diskomforto augintiniui.

Papildomos higienos priemonės

Tikrinkite ausis, akis ir nagus, kad būtų užtikrinta jų švara ir tinkama būklė. Valykite ausis specialiais švelniais marlės tamponėliais, suvilgytais specialiu ausų valymo tirpalu.

Laiku kirpkite nagus, kad išvengtumėte peraugusių nagų ir su tuo susijusių problemų.

Jei augintinis turi raukšlių (pvz., raukšlėtą veidą), atidžiai išvalykite ir išdžiovinkite šias sritis, kad būtų išvengta odos sudirginimo ar infekcijų.

Įsigiję naują augintinį, Jūs įgyjate atsakomybę už mažą gyvūną, kuris taps Jūsų ištikimu draugu ir šeimos nariu. Naujo šeimos nario pradžia gali būti ne tik džiugi ir įdomi, bet ir kupina iššūkių. Tinkama priežiūra yra esminė sėkmingai augintinio gyvenimo kelionei. Atsiminkite, kad kiekvienas augintinis yra unikalus, tad konsultacijos su veterinarijos gydytojais, kitais specialistais ir nuolatinis Jūsų augintinio stebėjimas padės Jums išlaikyti jį laimingą ir sveiką. Skirkite keturkojui šeimos nariui savo laiką, meilę ir rūpestį, o naujas augintinis atsilygins Jums neapsakoma meile ir ištikimybe, kurios neįmanoma įsigyti niekur kitur. Tinkamai prižiūrimas Jūsų augintinis taps Jūsų ištikimu bičiuliu, pasididžiavimu ir mylimu šeimos nariu, o Jūs jausitės dėkingi už tai, kad pasirinkote suteikti jam saugią ir laimingą namų aplinką. Pradėkite savo nuostabią kelionę su nauju augintiniu ir Jūs atrasite, kaip jis tampa nepakeičiama gyvenimo dalimi, kuri užpildys namus meile ir šypsena.

Kitas straipsnis Šunų maistas, arba kodėl mano šuo nevalgo