Praleisti
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Efektyvios priemonės nuo erkių šunims: kaip apsaugoti savo augintinį?

Efektyvios priemonės nuo erkių šunims: kaip apsaugoti savo augintinį?

Erkės yra nuolatinis iššūkis, su kuriuo susiduria šunų savininkai. Jos gali būti nemalonios ir labai pavojingos Jūsų augintiniams. Erkės ne tik sukelia diskomfortą ir niežulį, bet gali pernešti ir įvairias, net mirtinai pavojingas ligas. Būtent todėl svarbu užtikrinti šunų, kačių ir kitų augintinių apsaugą nuo šių parazitų. Šiame straipsnyje aptarsime, kokios yra pagrindinės erkių pernešamos ligos ir kokias efektyvias priemones nuo erkių galite naudoti, kad apsaugotumėte savo šunį nuo šių, mažų, bet galingų parazitų, kurių, atrodo, kad kiekvieną sezoną atsiranda vis daugiau ir vis labiau išalkusių. Susitikimai su erkėmis vyksta ne tik miškuose ar pievose, bet ir savame kieme, gatvėje ar miesto parke.


Erkių pavojus šunims

Erkių įkandimai gali kelti pavojų šunų sveikatai, tačiau, kad jų pernešamų ligų simptomai neliktų ilgai nepastebėti – aptarsime kaip juos atpažinti.

Laimo liga - Erkės gali būti Laimo ligos (boreliozės) nešiotojos. Šios ligos požymiai gali pasireikšti net ir praėjus penkiems mėnesiams po erkės įsisiurbimo. Liga sukelia įvairius simptomus, tokius kaip sąnarių skausmas, apatija, apetito praradimas, limfmazgių padidėjimas, inkstų pažeidimai, šlubavimas. Gali išsivystyti nervų ar širdies sistemos ligos. Persirgus imunitetas nesusidaro, todėl šunys gali sirgti Laimo liga ne vieną kartą. Boreliozės bakterijos į kraują patenka erkei baigiant maitintis, taigi laiku pastebėta erkė gali apsaugoti Jūsų šunį nuo šios nemalonios ligos.

Babeziozė - Šunų babeziozė yra labai pavojinga erkių platinama liga, kurią sukelia įvairios Babesia pirmuonių genties rūšys. Ji sukelia anemiją, silpnumą, karščiavimą, blyškias dantenas ir liežuvį, tamsų šlapimą, geltą, padidėjusius lifmazgius. Ši liga gali būti mirtina, jei nėra laiku pastebima ir tinkamai gydoma.

Erlichiozė - Šunų erlichiozė pasireiškia keliomis stadijomis. Ūmioje stadijoje šunims pasireiškia karščiavimas, sumažėja apetitas ir svoris, atsiranda nosies ir akių problemos. Ūmi stadija gali praeiti savaime be gydymo per keletą savaičių, tačiau po jos vystosi poūmė stadija. Ligos požymių nesimato ir ši stadija gali tęstis nuo kelių mėnesių iki kelių metų.


Šiuo laikotarpiu gyvūnai, kurių imuninė sistema yra pakankamai stipri, gali nugalėti ligą. Silpnesniems gyvūnams išsivysto lėtinė stadija. Tokiems šunims pasireiškia depresija, karščiavimas ir svorio netekimas, jų gleivinės yra blyškios, o pilvo sritis gali būti skausminga.

Dermatitas ir infekcijos - Erkių įkandimai gali sukelti diskomfortą, odos dirginimą ir alergines reakcijas šunims. Įkandimo vieta gali ištinti, būti skausminga, sukelti niežėjimą. Šunys, besikasydami įkandimų vietas, gali sukelti antrinę infekciją, taip pat niežėjimas gali labai varginti šunį, dėl ko jis gali atrodyti liūdnas ir elgtis neįprastai.

 


Priemonės nuo erkių šunims

Erkių pernešamų ligų simptomai dažnai būna pastebimi per vėlai, o ir gydymas dažniausiai būna sunkus ir ilgas. Norint išvengti nemalonių kelionių pas veterinarą, geriausia yra pasirūpinti tinkama apsauga nuo erkių. Šiuo metu rinkoje yra ypač gausus pasirinkimas preparatų, padėsiančių tai padaryti.

Antkakliai, tokie kaip antkaklis nuo erkių Foresto, veikia net aštuonis mėnesius, ne tik atbaidančiai, bet ir nužudo įsisiurbusias erkes. Antkaklis Foresto ir kiti antkakliai yra bekvapiai ir atsparūs vandeniui. Antkakliai nuo erkių yra labai paprasti naudoti ir ilgai veikiantys – tai puiki apsaugos priemonė, ypač tiems šeimininkams, kurie nenori (ar pamiršta) kiekvieną mėnesį naudoti lašiukus ar tabletes. Uždėjus šuniui antkaklį, aktyviosios medžiagos išsiskiria ir pasiskirsto po šuns odą ir kailį – taip atbaidydamos erkes. Antkaklį augintiniui reiktų uždėti taip, kad jis liestųsi su oda ir reguliariai nuvalyti, nes jam susitepus – gali sumažėti efektyvumas.

Insekticidiniai lašiukai nuo erkių yra viena iš labiausiai paplitusių ir efektyvių priemonių nuo erkių. Insekticidiniai lašai yra specialūs lašai, kurie tepami ant šuns odos, paprastai tarp pečių. Jie veikia kaip repelentai ir nuodai erkėms. Šios priemonės nuo erkių šunims dažnai apsaugo ne tik nuo erkių, bet ir nuo kitų vabzdžių. Keletą dienų prieš ir po lašiukų užtepimo šuns maudyti negalima ir patariama neliesti lašiukų užtepimo vietos. Tai gali būti ne pati patogiausia priemonė turint daugiau nei vieną augintinį ar mažų vaikų. Būtina atidžiai sekti gamintojo nurodymus kaip nurodyta, kad išvengtumėte galimų šalutinių poveikių.

Kramtomosios tabletės nuo erkių, patogios naudoti, skanaus kvapo – patiks net išrankiam šuniui. Dažniausiai šios priemonės nuo erkių šunims neveikia atbaidančiai, erkės greitai žūsta, įsisiurbusios šuns kraujo.

Purškalai nuo erkių – puiki papildoma apsauga, galima naudoti su kitais preparatais. Pravartu turėti einant į žygius, vietoves su aukšta žole ar krūmynais. Atbaido ne tik erkes, bet ir muses, uodus.

Šampūnai ir natūralūs purškikliai su arbatmedžio aliejumi, levandų ar citrusinių vaisių kvapu taip pat gali padėti atbaidyti kraujasiurbius parazitus nuo šunų, tačiau vien jie augintinio neapsaugos.


Erkių prevencija

Erkių prevencija yra labai svarbi, siekiant išlaikyti augintinį sveiką ir laimingą. Keletas patarimų, kaip užkirsti kelią erkėms.

  • Reguliarūs tikrinimai. Svarbu reguliariai tikrinti savo šunį nuo erkių. Įsitikinkite, kad atidžiai apžiūrite kailį, ypač tarp pirštų, ausų, kaklo, kojų ir kirkšnių srityse. Atrodo neįtikėtina, bet erkė gali tūnoti įsisiurbusi net į šuns dantenas. Jei pastebėjote erkę, nedelsdami ją pašalinkite. Erkes traukti reikia atsargiai, stengiantis pašalinti ją visą, erkės daliai likus odoje – gali kilti infekcija. Erkių traukimui yra sukurti specialūs pincetai, kuriuos labai pravartu turėti savo augintinio vaistinėlėje. Niekada nebandykite įsisiurbusių erkių pašalinti jas tepdami vazelinu ar aliejumi, nes taip jos išskirs daugiau nuodų ir padidės užsikrėtimo rizika.

  • Lauko ir patalpų tvarkos palaikymas. Reguliariai valykite šunų narvus, guolius, pledus. Erkes į namus ar kiemą gali atnešti ne tik Jūsų augintis ar Jūs pats, bet ir įvairūs paukščiai, laukiniai ar valkataujantys gyvūnai. Prižiūrėkite kiemą, pjaukite žolę, nes didžiausios erkių susitelkimo vietos yra aukštoje, neprižiūrėtoje pievoje.

Būtinai naudokite priemones nuo erkių. Svarbu pasirinkti augintiniui tinkančius preparatus, ar tai būtų antkaklis nuo erkių, ar lašiukai, ar tabletės – visada atsižvelkite į savo šuns sveikatą, amžių, dydį. Jei nežinote ką rinktis Jūsų veterinarijos gydytojas padės pasirinkti tinkamai, tad kiekvienas tikrai ras augintiniui tinkamą variantą. Nepamirškite, kad erkės yra aktyvios didžiąją metų dalį, jei termometro stulpelis rodo aukščiau nulio, o sniegas, dar neiškritęs, ar jau nutirpęs – žinokite, kad erkės jau bunda ir aktyviai ieško, kuo maitintis. Taigi nuosekli apsauga nuo erkių yra tiesiog privaloma, nes užkirsti kelią ligoms yra paprasčiau ir naudingiau, negu jas gydyti. Ne visada ligos simptomai pastebimi laiku ir ne visada jie pasireiškia taip, kaip turėtų. Apsaugokite savo augintinius pasirinkdami tinkamas priemones nuo erkių, nes apsaugodami juos – apsaugosite ir save. Erkių platinamos ligos pavojingos mums visiems.



 

Ankstesnis straipsnis Šunų maistas, arba kodėl mano šuo nevalgo
Kitas straipsnis Maistas šunims: kaip pasirinkti tinkamą?