Praleisti
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Nemokamas pristatymas nuo 35 eurų!
Maistas šunims: kaip pasirinkti tinkamą?

Maistas šunims: kaip pasirinkti tinkamą?

Jūsų augintinio mityba turi būti visavertė ir subalansuota kiekvieną dieną: papildyta kruopščiai atrinktu vitaminų bei mineralų balansu, natūraliais ingredientais ir be papildomų kvapų ir skonių stipriklių. Tinkama mityba padės Jūsų ištikimam keturkojui draugui išlikti sveikam ir gyvybingam. Tačiau kaip išsirinkti tinkamą maistą savo augintiniui? Ieškant geriausio maisto šunims, svarbu atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų.

 

Maistas šunims: ieškodami atsižvelkite į savo augintinio amžių

 

Šunų jaunikliams reikia daugiau kalorijų nei vyresniems šunims, kad jie augtų ir vystytųsi tinkamai. Idealiu atveju šios kalorijos daugiausiai yra gaunamos iš baltymų ir riebalų. Geras ir kokybiškas maistas šunims yra puikios sudėties: jame yra tinkamos proporcijos šių medžiagų. Be to, šunų maiste gali būti krilių, taip pat papildomų vitaminų, kurie padeda užtikrinti optimalų mažylių augimą. Chondroitinas ir gliukozaminas skatina tinkamą šuniukų sąnarių augimą.

 

Kokio amžiaus Jūsų šuniukas palaipsniui gali pereiti prie suaugusiųjų maisto? Viskas priklauso nuo veislės dydžio. Mažos šunų veislės subręsta apytiksliai 10 mėnesių, vidutinės – apie vienerius metus, didelės – apie 18 mėnesių, o gigantinės veislės subręsta maždaug antraisiais gyvenimo metais.

 

Veislės dydis priklauso ir nuo ūgio ties ketera (aukščiausias nugaros taškas yra už kaklo), ir nuo vidutinio suaugusio šuns svorio: mažas (<30 cm, <10 kg), vidutinis (30–50 cm, 10–25 kg), didelis (45–60 cm, 25–45 kg) arba labai didelis (>60 cm, >45 kg).

 

Šunims nuo vienerių iki septynerių metų skirtame maiste gali būti antioksidantų ir vitaminų, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą, taip pat chondroitino ir gliukozamino. Pastarųjų galima rasti ir vyresniems nei septynerių metu šunims skirtame maiste. Šiame šunų maiste (ypatingai begrūdėse linijose) taip pat gali būti taurino, skirto sveikam širdies darbui užtikrinti.

 

Atkreipkite dėmesį į tai, kokio dydžio yra Jūsų šuo

 

Kuo mažesnis Jūsų šuo, tuo mažesni maisto gabalėliai turėtų būti. Tai susiję ne tik su Jūsų šuns burnos ir dantų dydžiu, bet ir su skrandžio gebėjimu jį virškinti.

 

Sausas šunų maistas ar kitoks maistas: kokį rinktis labai jaunam šuniukui?

 

Labai jauni šuniukai, kurie po motinos pieno yra pratinami prie sauso šunų maisto, gali turėti bėdų pereinamajame laikotarpyje, todėl lengvai virškinamos košelės – yra idealus tarpinis variantas mažiems šuniukams.

 

Sausas šunų maistas, pavyzdžiui, Advance šunų maistas, yra subalansuotas ir sveikas, be to, šio tipo maistas šunims negenda taip greitai dėl jame esančio mažo drėgnumo (iki 10 %). Tačiau didžiausias sauso šunų maisto privalumas yra tas, jog jo sudėtyje yra visi reikalingi ingredientai tinkamomis proporcijomis.

 

Jei Jūsų šuniui reikalinga papildoma priežiūra, į tai taip pat svarbu atsižvelgti

 

Visų veislių ir dydžių turintiems antsvorio šunims skirtame maiste yra daugiau skaidulų, todėl ėdant tokį maistą yra greičiau pajuntamas sotumo jausmas.

 

Šunims, turintiems virškinimo problemų, yra naudinga dieta be glitimo ir su probiotikais, siekiant padėti pagerinti žarnyno mikroflorą. O gyvūnams, kurie turi odos ir kailio problemų, alergijų, kurių kailis yra blyškus ir praradęs pigmentą, oda sausa – galima duoti šunų maisto su papildomu lašišų aliejumi. Alergiškiems šunims rekomenduojama rinktis maistą su vienu gyvulinės kilmės baltymu: taip bus lengviau suprasti, kam būtent šuo yra alergiškas ir lengviau atrasti tinkamą variantą.

 

Atsižvelkite į tai, kokiam skoniui Jūsų augintinis teikia pirmenybę

 

Šunys turi mažiau skonio receptorių nei žmonės, tačiau jie visi linkę rinktis vienokio ar kitokio skonio maistą. Vištiena? Lašiša? Ėriena? Ožkiena? Nesvarbu, kokį skonį šuo mieliau renkasi, be jokios abejonės rasite sauso šunų ėdalo, kurį mėgsta jūsų keturkojis draugas.

 

Kaip atpažinti, jog Jūsų augintiniui netinka maistas šunims?

 

Štai keletas požymių, jog Jūsų augintiniui netinka pašaras: odos niežulys, padažnėjęs kasymasis, ašarojančios akys, kailio spalva praradusi pigmentą, sutrikęs virškinimas ir pilvo pūtimas, viduriavimas. Tai – tik keletas požymių, rodančių, jog Jūsų augintiniui reikėtų pakeisti pašarą.

 

Dažniausi alergenai šunims pašare yra jautiena, kviečiai, paukštiena. Kartais šunų pašaras gali netikti dėl jame esančių kvapiųjų medžiagų ar skonio stipriklių. Išsirinkti tinkamą sausą šunų maistą augintiniui galite ir Jūs patys, eksperimentiniu būdu arba pasitarę su veterinarijos gydytoju ar vaistininku. Tačiau derėtų nepamiršti, prie kiekvieno naujo sauso šunų maisto savo augintinį reikėtų pratinti palaipsniui – per keturias/penkias paras ankstesnįjį maistą po truputį, vis didesnėmis proporcijomis, maišant su naujuoju.

 

Sausas šunų maistas: ką pasako jo etiketė ?

 

Iš pirmo žvilgsnio, maisto pakuotės ar skardinės priekyje turėtų būti nurodyta prekės ženklas, kokios rūšies gyvūnui yra skirtas šis pašaras, kokiam Jūsų augintinio gyvenimo etapui yra skirtas ir kokio skonio yra maistas . Taip pat, gali būti pateikiama papildoma informacija, pavyzdžiui, ar tai veterinarinė dieta ir ar maistas tinka alergiškiems gyvūnams, t. y. yra hipoalerginis.

 

Papildoma informacija, tokia kaip ar maistas yra visavertis ar papildomas, gali būti nebūtinai priekinėje pusėje, tačiau teisiškai ši informacija privalo būti nurodyta. Visaverčiame pašare yra visko, ko reikia augintiniui išgyventi, įskaitant visus būtinus vitaminus ir mineralus.

 

Kaip ir žmonių maisto, esančio pakuotėse, taip ir naminių gyvūnėlių ėdalo sudėtis turi būti išvardinta pagal svorį, pradedant nuo sunkiausio produkto. Jeigu sudėtyje pirmasis ingredientas yra mėsa – reikėtų nepamiršti, jog ją sudaro apie 75 % vandens. Be šio vandens svorio mėsa, tikriausiai, nukristų žemiau sudedamųjų dalių sąrašo.

 

Mėsos miltai, pavyzdžiui, vištienos arba mėsos ir kaulų miltai, yra skirtingi. Iš šių sudedamųjų dalių buvo pašalinta didžioji dalis vandens ir riebalų, kurie koncentruoja gyvulinius baltymus.

 

Kas yra šalutiniai produktai ir ar reikėtų jų vengti ieškant geriausio sauso šunų maisto savo augintiniui? Veterinarijos gydytojų teigimu, tai – asmeninio pasirinkimo reikalas. Svarbu žinoti, kad bet koks naminių gyvūnėlių maistas, pažymėtas kaip „visavertis ir subalansuotas“, turi atitikti Jūsų šuns mitybos poreikius. Pavyzdžiui, šalutiniame produkte, tokiame kaip kepenys, yra gausu maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas A. Mėsos produktuose taip pat gali būti kraujo, kaulų, smegenų, tešmens ir išvalyto skrandžio. Mėsos miltuose taip pat gali būti gyvūninių dalių, kurias daugelis žmonių laiko šalutiniais produktais. Sudedamosios dalys, išvardintos kaip „vištiena“ arba „jautiena“, gali būti širdis, stemplė, liežuvis ir diafragma. Nors visi šie ingredientai Jums asmeniškai gali atrodyti neskanūs, Jūsų augintinis, tikriausiai, su tuo nesutiks. Taigi, jei ingredientų sąraše matote šalutinius produktus – neišsigąskite.

 

Konservantai, dirbtiniai dažikliai ir stabilizatoriai naminių gyvūnėlių maiste turi būti visuotinai pripažinti saugiais. Ši kategorija apima viską: nuo daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo iki benzolo peroksido, naudojamų miltams ir sūriui balinti.

 

Gamintojai privalo išvardyti visus pridėtinius konservantus, tačiau jie ne visada nurodo konservantus ingredientuose, tokiuose kaip žuvies miltai ar vištiena, kurie yra perdirbami kituose fabrikuose.

 

Kai kurie naminių gyvūnėlių savininkai nenori pirkti maisto, kuriame yra sintetinių konservantų (BHA, BHT). Šie konservantai neleidžia riebalams apkarsti ir sausą šunų maistą gali išlaikyti šviežią maždaug metus.

Šunų maistas internetu: plačios pasirinkimo galimybės

 

Taigi, vieno, geriausio maisto šunims tiesiog nėra. Geriausias maistas šunims yra tas, kuris tinka būtent Jūsų augintiniui. Svarbiausia rinktis aukštos, Premium kokybės pašarą, stebint, kaip šuo į jį reaguos. Gali tekti išbandyti ne vieną ir ne du, bet internetinės gyvūnų prekių parduotuvės turi labai platų maisto šunims asortimentą, kuriame neabejotinai kiekvienas ras tai, ko ieško. Šunų maistas internetu – greitas ir patogus būdas atrasti reikiamus gaminius.

Ankstesnis straipsnis Efektyvios priemonės nuo erkių šunims: kaip apsaugoti savo augintinį?
Kitas straipsnis Klinikinis tyrimas įrodo Bioiberica Atopivet® Spot-On veiksmingumą šunims, sergantiems atopiniu dermatitu